utorak, 06 februar 2024 22:42

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

           

            Romski Centar za Demokratiju RCD sa sedištem u Bujanovcu i Vranju, izražava duboku zabrinutost, ne samo za Srpsku, već i za Romsku, Aškalijsku i Egipatsku (REA) zajednicu na Kosovu, kao i sve druge nealbanske zajednice.

 

            Najnovijom odlukom o ukidanju srpskog dinara (RSD) na Kosovu, Romi postaju siromaštvom najugroženija etnička zajednica u jugoistočnoj Evropi, budući da socialna i druge vrste pomoći, poput dečijeg dodatka, jesu njihovi jedini izvori prihoda. S obzirom da svi relevantni međunarodni činioci nedvosmisleno ocenjuju da se radi o jednostranom činu kosovskih vlasti, već je sada u praksi vidljivo da se o ovoj odluci nije ni malo promišljalo, da se ne zna kako će se odvijati platni promet sa centralnom Srbijom, pravila za eventualni prelazni period, ovakvom odlukom najteže pogođeni su najsiromašniji građani Kosova, pre svega Romske populacije, kojima je, uz neopisivo teške uslove života i teško siromaštvo, sada pridodat i osećaj neizvesnosti i straha za njihovu budućnost i opstanak na prostoru Kosova.

            Istovremeno, pružamo punu podršku našim partnerima, srpskoj nevladinoj organizaciji Centru za mir i toleranciju, čiji su zaposleni prošli torturu od strane kosovskih policijskih snaga. Organizacije koje se decenijama na Kosovu bore za jednaka prava svih građana Kosova, bez obzira na etničko poreklo, seksualnu orijentaciju, socijalni status, toleranciju i suživot, zaslužuju poštovanje bilo koje i bilo čije vlasti, a ne neobrazložene, ničim izazvane i neopravdane upade, nezakonita zadržavanja i druge vidove maltretmana.

 

            Pozivamo sve zainteresovane aktere, državne institucije i u Srbiji i na Kosovu, na dijalog uz apel međunarodnoj zajednici da se uključi u što bržem rešavanju problema, jer je nealbanskom stanovništvu Kosova, na najdirektniji način, ugrožena egzistencija. Svi koji žele da se aktivno uključe u rešavanje problema i pokretanje dijaloga, mogu nas kontaktirati putem našeg mejla, portala ili veb sajta, kao i putem telefona.

 

 

 

                                                                                                                 S poštovanjem 

 

                                                                                             Romski centar za demokratiju

                                                                                                      

                                                                                                    www.ktjs.rs   www.rcd.org.rs

                                                                                                      Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pročitano 431 puta

 


ROMSKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU
ROMA CENTER FOR DEMOCRACY © 2016 do 2018 RCD Bujanovac.

Kosovska 19/5 17520 Bujanovac

Partizanska 9a/9 17500 Vranje

Realizovani Projekti